HTML

Libri & libelli

Könyvekről, könyvecskékről, másról

Friss topikok

  • &nagyszilvi: @zenész28: A Tabáni sokkal inkább valaki, mint szegény jó Jimmy volt, bármennyire is meghalt, álda... (2012.11.29. 09:35) Süllyedő hajó

Linkblog

Szubjektív könyvajánló

2012.11.14. 18:28 &nagyszilvi

Az öreg varánusz visszatér

Címkék: cseh Prága Michal Ajvaz

komodoivaranusz13.jpgA cseh Michal Ajvaz írta ezt a karcsú novelláskötetet, melynek csodálatos címe rögtön elragadott, ugyanígy maguk a novellák is. Nemcsak a varánusz fordul meg a kötet lapjain, hanem egy egész sereg mindenféle bestia, melyek a romantikus utcácskáiról és fantasztikusan jó söreiről híres Prága zugaiból és sötét kapualjaiból bukkannak föl rajtaütésszerűen, mint valami szürrealista festményben, hogy a főszereplőt az említett romantikus utcácskákon hajkurásszák. Szürrealizmus, fantasztikum, abszurditás, mitologizálás, víziók… brrrr, biztos nem olvasnám el, ha nem lenne az egész nyakon öntve igazán jóízű humorral. Felejthetetlen például, ahogyan egy óriáskagyló kergeti hősünket, vagy a leopárd az idegesítő találós kérdéseivel, és így tovább. De nemcsak fantázia és humor keveréke a könyv, ennél jóval több: magával ragadó, elgondolkodtató, néha-néha szelíden fricskázó iromány; olyan könyv, amit nagyon lehet szeretni. 

Annyira belebolondultam a könyvbe, hogy rögtön elkezdtem keresgélni az író egyéb műveit. Éveken át kutakodtam, míg végre nagy örömömre megjelent A másik város című regény. Jaj. Hatalmas csalódás. Kényszeredett, bosszantó és unalmas szöveg, az öreg varánuszhoz képest mindenképp. 

Konklúzió: olvassátok inkább Az öreg varánusz visszatért, mint A másik várost!

Itt olvasható egyébként a könyv fülszövege ízelítőül; majdnemhogy jobb, mint a novellák. 

Néhány adat a könyvről:

Fordította, utószó: Benyovszky Krisztián

JAK−Kijárat Kiadó, Bp., 2004.

122 oldal

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://librietlibelli.blog.hu/api/trackback/id/tr304907339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása